Modell és rajzok

Magyarázat

A rajz- és modelljogok a rajzok és modellek védelmét szolgálják. Az ilyen típusú jogok a szerzői jogoknál és a szabadalmaknál kevésbé ismertek. Ez hatékony fegyver a hamisítás és az utánzás ellen.

Rajzok vagy modellek

A rajz vagy modell a fogyasztási cikk új megjelenése. Ezt a megjelenést olyan szempontok határozzák meg, mint a termék színe, alakja vagy anyagai. A rajzjog védi a kétdimenziós mintát, vagy olyan tételek rajzát, mint a textil, tapéta vagy csempe. A modelljogok háromdimenziós tárgyakat védenek.

Regisztráció

A modell regisztrálása lehetővé teszi a jogsértések elleni intézkedések megtételét. Védheti a modellt, ha új és egyedi karakterű.

Előnyök

A rajz- és a modelljogok védik a termék vagy a termék egy részének megjelenését. Ezt a jogot kimondottan akkor sértették meg, ha egy harmadik fél modelljét nem lehet megkülönböztetni az önétől a nagyközönség szemében.

Feltételek

Terméke védelemre jogosult, feltéve, hogy új és egyedi jellegű. Ha termékének formáját modellként regisztrálta, akkor megtilthatja harmadik feleknek, hogy ugyanazon vagy nagyon hasonló modellt készítsenek, kínáljanak vagy azzal kereskedjenek.

Azonnal regisztráljon!
Célszerű regisztrálni a modellt, mielőtt megkezdené a termék kereskedelmi hasznosítását vagy forgalomba hozatalát. Sok országban a modelljogok csak akkor szerezhetők meg, ha a modellt a világon soha nem tették elérhetővé a nyilvánosság számára. Regisztrálja és védje meg modelljét, mielőtt bemutatja a világnak!

Nemzetközi

A nemzetközi modelleket a Szellemi Tulajdon Világszervezetén (WIPO) keresztül helyezik letétbe. Minden tagállamban igényelhet védelmet, de választhat ezen országok közül néhányat is.

Nem minden védett

Műszaki effektus eléréséhez szükséges tárgyakra nem vonatkoznak a rajz- vagy a modelljogok. Ezeket a tárgyakat általában találmányoknak tekintik, amelyekre a feltaláló szabadalmi oltalmat kérhet. Ilyen például a dugóhúzó spirális alakja, amelyet nem lehet megvédeni: a dugó kihúzása szükséges az üvegből.

Kizárások

A termelés bizonyos külső megjelenései nem tartoznak a rajz- és modelljogok védelme alá. Néhány példa:

  • Egy alkotás külső megjelenése, amelyet kizárólag technikai funkciója diktál. Az elektromos borotva fogantyúján lévő vonalak és minták például rajzként vagy modellként védhetők. De ez a védelem nem érhető el a pengék formája és szöge szempontjából; a pengék teljesítik a termék technikai funkcióját: a pontos borotválkozási eredményt. A borotva ezen része azonban szabadalmaztatható.
  • A termék azon részeinek külső jellemzői, amelyek nem láthatók a termék rendes használata során, például csavarok vagy kötőelemek megjelenése a termék vagy mechanizmus belső működésében.
  • A közrendet vagy tisztességet sértő rajz vagy modell, például a horogkereszt.